poniedziałek, 21 grudnia 2015

Zupa z mięsem mielonym i ziemniakami

Od dłuższego czasu miałam ochotę przygotować zupę, której głównym składnikiem byłoby mięso mielone. Uznałam, że jako drugi ważny składnik doskonale wpasują się ziemniaki. Udane połączenie zaowocowało pyszną i sycącą zupą. Będę do niej powracać. Świetne danie na jesień i zimę.  




300 g mięsa mielonego
4 ziemniaki
1 litr bulionu - może być z kostki
1 cebula
olej do smażenia
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, sól, pieprz i podsmażyć. Następnie zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Gotować do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz