czwartek, 3 grudnia 2015

Pasztet tuńczykowo - selerowy

Niezwykle aromatyczny, wilgotny pasztet o bardzo wyraźnym tuńczykowym smaku. Idealny ze świeżym pieczywem.


3 puszki tuńczyka
600 g selera
100 g masła
4 jajka
2 cebule
1 szklanka bułki tartej
1/3 szklanki kaszki manny
1 kostka rosołowa
3 ząbki czosnku
sól, pieprz


Seler zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości - około 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie.
Cebule poszatkować na drobno i usmażyć na złoty kolor na maśle, dodać też kostkę rosołową aby się rozpuściła.
Tuńczyka odcedzić i rozdrobić widelcem.
Do miski wrzucić odcedzony seler, usmażoną cebulkę wraz z masłem, tuńczyka, bułkę tartą, kaszkę mannę, rozbełtane jajka, rozgniecione ząbki czosnku. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem lub margaryną i piec w 180 stopniach przez 50 minut. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz