środa, 12 sierpnia 2015

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami

Gorące, leniwe lato... leniwy więc obiad... ale za to jaki pyszny!!!
 
 

Proporcje dla 3-4 osób
 
250 g twarogu
300 g ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 11-13 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
 
Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę, dodać twaróg, oraz pozostałe składniki, na tym etapie masa może być już za twarda do wyrabiania malakserem więc trzeba będzie użyć rąk. Z masy uformować wałek, spłaszczyć go lekko i pokroić ukośnie w kawałki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut. Można podawać prosto z wody lub podsmażyć na masełku.  Można serwować z podsmażonym boczkiem, cebulką, zasmażką z bułki tartej lub na słodko z cukrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz