niedziela, 24 maja 2015

Rolada pieczona razem z brzoskwiniami

Szybka i łatwa rolada, do tego wilgotna, puszysta pachnąca brzoskwiniami.



1 puszka brzoskwiń w syropie
5 jajek
1 szklanka cukru miałkiego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
cukier puder do posypania rolady

Brzoskwinie odcedzić i pokroić na plasterki. Dużą blachę (może być nawet taka z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć równomiernie plasterki brzoskwiń.
 Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy brzoskwiniami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu, jak wystygnie, oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz