poniedziałek, 16 lutego 2015

Pasta z fasoli i dyni

Nie ma lepszej przekąski, niż świeże pieczywo z jeszcze ciepłą pasta kanapkową przygotowaną np. z grochu i dyni. Najlepiej pastę podać na ciepłym toście i skropić oliwą z oliwek. Pycha!


3/4 szklanki suchego grochu
0,3 kg dyni masłowej lub hokkaido
1 cebula
3 ząbki czosnku
tymianek, bazylia, cząber,
pieprz, sól
oliwa z oliwek


Groch namoczyć dzień wcześniej, następnie opłukać i ugotować do miękkości.
Dynie pokroić na małe cząstki i upiec w piekarniku do miękkości i zmiksować razem z grochem na gładką masę.
Cebulę poszatkować i podsmażyć na małym ogniu do miękkości na oliwie. Następnie dodać groch i dynię, przyprawy i zmiażdżony czosnek, dodać oliwę z oliwek, tak aby masa była mniej sucha i nabrała jedwabistości. Oliwę można zastąpić masłem. Pasta najlepiej smakuje na ciepło.

2 komentarze :

  1. uwielbiam dynię hokkaido, a ta pasta to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że dynia hokkaido pod każdą postacią to niebo w gębie.

      Usuń