niedziela, 21 września 2014

Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów

Czy często zdarza się Wam, że w domu macie tylko chleb, ale brak pomysłu i produktów na przygotowanie  kanapki? Moja propozycja przygotowania domowego chleba z farszem  z serka śmietankowego i suszonych pomidorów sprawi, że nie będziecie już mieć podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha.




Chleb:
3 szklanki mąki żytniej
1 łyżka cukru
30 g świeżych  drożdży
2 szklanki maślanki
1 łyżeczka kminku
50 ml piwa
sól

Farsz:
1 opakowanie serka ziołowego Almette
80 g suszonych pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka
żółty ser

Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30 C', dodajemy drożdże, cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Do zaczynu dodajemy mąkę, kminek, sól, dokładnie i długo wyrabiamy ręka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, dodajemy do serka wraz z pokrojoną natką pietruszki, jajkiem i serem startym na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm margines z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do prostokątnej foremki, pozostawić 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować piwem, (można naciąć ostrym nożem kratkę na wierzchniej skórce),  a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godz. Gotowy chleb wyjąć z piekarnika, jeszcze raz posmarować piwem, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wystygnięcia.


1 komentarz :