piątek, 13 czerwca 2014

Skrzydełka na słodkawą nutę - kurczak

Miałam skrzydełka z kurczaka, ale nie miałam pomysłu jak je przygotować. Postawiłam na pełną improwizację i wyszło skrzydlate miód - cud.







Na 2-3 osoby:
6 skrzydełek
olej do smażenia
3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
3 łyżeczki musztardy
2-3 łyżki miodu
odrobinę imbiru w proszku
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Skrzydełka dokładnie umyć, ususzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Olej rozgrzać i podsmażyć na nim skrzydełka z obu stron na złoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do oleju i tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem, aby nie wyschły za bardzo.



Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

1 komentarz :