poniedziałek, 16 czerwca 2014

Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso

Gołąbki z kapusty włoskiej charakteryzują się większą delikatnością i taką maślaną konsystencją. Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane.



1 główka włoskiej kapusty
300 g mięsa mielonego

1 szklanka ryżu
1 cebula
200 g pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu
olej, sól, pieprz, maggi



1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć w całości. Tak więc zewnętrzne liście należy zdjąć, a resztę główki kapusty gotować do miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno.

3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę.  Dusimy około 5 minut.

4. Z przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube włókno.   Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy.

5. Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę.






Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz