poniedziałek, 9 grudnia 2013

Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę

Pyszne, mało pracochłonne danie jednogarnkowe, idealne gdy nie mamy czasu na stanie przy garnkach, ale mamy ochotę na coś dobrego i rozgrzewającego.
 
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
1 puszka ciecierzycy
1/2 puszka groszku
1 słoik koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu
0,3 kg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra
odrobina imbiru w proszku
olej do smażenia




Ciecierzycę i groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dalej smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i groszek, zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dusić na małym ogniu ok 30-40 minut.
 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wyjatkowe-dania-jednogarnkowe
 

 

 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz