wtorek, 19 listopada 2013

182. Gzik z sałatką z cykorii i olejem rydzowym

Jestem pewna, że niewiele osób zna olej rydzowy i jego charakterystyczny smak przypominający cebulkę z nutką orzechów. Olej zawiera 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54 % omega-3 i omega-6, także jest idealnym dodatkiem do wszelkich sałatek i nietylko.

Na dwie porcje:
składniki na gzik:
250 serka twarogowego
3-4 łyżki jogurtu lub śmietany
sól, pieprz

składniki na sałatkę
1 cykoria
1/2 długiego  zielonego ogórka
1 mała cebulka
ziarna słonecznika i dyni
natka pietruszki
1/2 szklanki oleju rydzowego


Twarożek rozmieszać z jogurtem i przyprawić, następnie przełożyć do dwóch salaterek.
Cykorię i natkę pietruszki poszatkować, ogórka i cebulę pokroić w kostkę, dodać nasiona i wszystko razem wymieszać z olejem rydzowym, ewentualnie można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę nałożyć na gzik. Podawać na śniadanie z pieczywem i sokiem.

 

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szklanka-soku-do-sniadania





2 komentarze :