wtorek, 22 października 2013

173. Kabaczki nadziewane

Sezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie. 


1 mały kabaczek
1 szklanka ryżu
300 g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
2 cebule
1 słoik przecieru pomidorowego 
sól, pieprz, majeranek
ser do posypania
olej do smażenia


Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. 


Mięso  lekko podsmażamy i przyprawiamy.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy serem.

2 komentarze :

  1. Pyszota mniam,mniam,palce lizać,niebo w gębie,itd.,itp..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne,dodalem troszke pieczarek do mielonego Suuuper

    OdpowiedzUsuń