piątek, 13 września 2013

169. Mus z bobu

Bób to moje ulubione warzywo, ugotowane i podane z masełkiem i bułką tartą... rewelacja, ale spróbujcie musu z bobu, podany z pieczywem... niebo w gębie!


Na 1 porcje:
3 garści bobu
1 cebula
2  łyżeczki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka masła
liście kolendry
1/2 pomidora
sól, pieprz

Bób gotujemy ok 5-6 minut, studzimy i obieramy ze skórki. Zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości, solimy i rozgotowujemy.


Cebulkę smażymy na maśle, dodajemy czosnek i zmiksowany, rozgotowany bób oraz oliwę. Miksujemy do uzyskania lekkiej puszystości masy. Doprawiamy i podajemy na ciepło z cząstkami pomidora i listkami kolendry oraz z pieczywem.

1 komentarz :