poniedziałek, 29 kwietnia 2013

97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami

Kruche ciasto
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru

mus jabłkowy: gotowy lub
1,5 kg jabłek
cukier do smaku
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej


masa bezowa
4 białka
1 szklanka cukru pudru
1 kisiel cytrynowy 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo: bułka tarta 

1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche.
2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać.
3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach.
4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, kisielem i mąką ziemniaczaną.
5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to za pomocą szprycy wyciskać beziki. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beziki nie spiekły się zbyt mocno, w razie potrzeby przykryć pergaminem.

3 komentarze :