środa, 13 lutego 2013

58. Tajska zupa z niespodzianką


Któż z nas nie lubi niespodzianek, szczególnie tych których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy!
1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę   tajską z kurczakiem
200 g filetu z kurczaka
1 marchewka
1/2 pora
kilka liści kapusty pekińskiej


Produkty na  niespodziankę: 
4 duże liście kapusty pekińskiej 
1 liść z pora
12 sztuk krewetek tygrysich 



lub królewskich
250 g sera ricotta
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku.

1. Mięso, por, kapustę pekińską  i marchewkę pokroić w paseczki. 

2. Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut. 

3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej saszetki, dodać kapustę i por. Dokładnie wymieszać i gotować przez 1 minutę.
Przygotować niespodziankę:
4. Liść z pora pokroić na 4 długie paski o szerokości 1 cm i wrzucić na 1 minutę do gorącej zupy, następnie wyjąć. Liście kapusty pekińskiej także włożyć do zupy  na 1 minutę, aby się lekko sparzyły, następnie wyjąć i ułożyć każdy liść na płasko.
5. Oliwę rozgrzać na patelni dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone krewetki, smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać ser ricotta, delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.

6.   Farsz z krewetek podzielić na 4 części i ułożyć na każdym liściu, zawinąć w kwadrat i związać paskiem z pora.
7. Jeszcze ciepłe paczuszki przełożyć do talerzy i zalać gorącą zupą. 
Dobra rada: Jeżeli ktoś nie lubi krewetek to można je zastąpić kawałkiem gotowanego łososia. 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz