poniedziałek, 25 lutego 2013

64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie

Kruche ciasto
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru


mus jabłkowy: gotowy lub
1,5 kg jabłek
cukier do smaku
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej


masa bezowa
4 białka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo: bułka tarta 



1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche.
2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać.
3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach.
4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką ziemniaczaną.
5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to pianę z białek. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beza nie spiekła się zbyt mocno, w razie potrzeby przykryć pergaminem.

10 komentarzy :

  1. pysznie wyglądają:) porcje ułożone jak w szeregu:) porządek musi być:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, robię
    zobaczymy jak wyjdzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i wyszła mi super, nawet mimo tego, ze zamiast cukru pudru dałam zwykły, całej kostki margaryny dałam pół i połowę kostki smalcu;) Jako cukiernik, mam swoje nawyki;P POLECAM jest zacna;D

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciekawe z tym smalcem, moja mama kiedyś dodawała do ciasta drożdżowego kurzy smalec i twierdziła, że to najlepszy tłuszcz do wypieków. Dzięki za przypomnienie, z pewnością wypróbuje ten patent.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i wyszła świetna. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przetestowałam - szarlotka jest wspaniała... Ciasto mega kruche... Będę do niego wracała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto się udało. Ja ostatnio je piekłam i niestety zarobione ciasto przetrzymałam w lodówce pół dnia i było lekko twarde więc trzeba je schłodzić pół godziny- nie więcej. Pozdrawiam

      Usuń