sobota, 19 stycznia 2013

41. Mini ziemniaczane lazanie

5 dużych ziemniaków
300 g mięsa mielonego
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku,
kilka plastrów żółtego sera

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. 
Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym

3 komentarze :

  1. pomysł świetny :) ładnie się prezentuje to danie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wow lae super to wygląda :) Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń