czwartek, 6 grudnia 2012

3. Zupa chrzanowo - jabłkowa

Ta delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem.

cebula  2 sztuki
jabłko kwaśne  2 sztuki
chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g.
masło   2 łyżki
rosół drobiowy  1 litr
śmietana 18%  0.5 szklanki
boczek wędzony  150 g.
mąka  2 łyżki


Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie smażenia dodać jabłka i dusić na małym ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz