sobota, 29 grudnia 2012

23. Ryby po japońsku


Ryba po japońsku, to moje ulubiona forma przygotowania ryby. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała.
1 kg filetów mintaja pokroić w kostkę (ok. 3x3) posypać obficie vegetą

Panierka, czyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju

3 duże cebule,  5 dużych ogórków konserwowych, 1 średni słoik papryki konserwowej
- wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier pomidorowy. Całość zagotować.
Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz