środa, 5 grudnia 2012

1. Ofenschlupfer - deser z bułki z bakaliami

Szybki i prosty deser, który przybył do nas prosto z Niemiec, trochę go zmodyfikowałam i spolszczyłam.




2 czerstwe bułki mleczne         
2 słodkie jabłka          
śmietana 12%  1 szklanka       
4 jajka            
rodzynki 0.5 szklanki  
orzechy (dowolne – najlepiej włoskie) 0.5 szklanki     
cukier   2 łyżki 
cukier waniliowy 1 opakowanie          
migdały w płatkach 2 łyżki


Bułkę oraz jabłka należy pokroić w kostkę. Śmietanę zagotować z cukrem. Jajka zmiksować i dodać do ostudzonej śmietany. Do masy jajeczno - śmietanowej dodać bułkę, jabłka oraz bakalie. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać gęsty sos waniliowy lub lody waniliowe.


 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz