Szybki i prosty deser, który przybył do nas prosto z Niemiec, trochę go zmodyfikowałam i spolszczyłam.
2 czerstwe bułki mleczne
2 słodkie jabłka
2 słodkie jabłka
śmietana 12% 1 szklanka
4 jajka
rodzynki 0.5 szklanki
orzechy (dowolne – najlepiej włoskie) 0.5 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
migdały w płatkach 2 łyżki
Bułkę oraz jabłka należy pokroić w kostkę. Śmietanę zagotować z cukrem. Jajka zmiksować i dodać do ostudzonej śmietany. Do masy jajeczno - śmietanowej dodać bułkę, jabłka oraz bakalie. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać gęsty sos waniliowy lub lody waniliowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz