sobota, 22 grudnia 2012

17. Galantynki z musem z szynki


Na ok 12 porcji:
Górna warstwa:
1 gotowana marchewka
½ puszki groszku
½ puszki kukurydzy
2 jajka ugotowane na twardo
2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną
Dolna warstwa:
35 dag szynki gotowanej 
1 szklanka kremówki 
1 szalotka
1 łyżka żelatyny, sól, pieprz


Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść.  Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru z żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia.
Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek wyjąć najlepiej następnego dnia.

.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz