środa, 26 grudnia 2012

21. Keks napakowany bakaliami


Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu.
150 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny
100 ml rumu
200 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło utrzeć, dodając powoli cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wszystkie bakalie oraz rum, którego nie wpiły rodzynki. Na samym końcu dodać ubite białka na sztywno. Ciasto przełożyć do długiej foremki i piec przez 45 minut w 170 stopniach. Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz