To ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
1 litr mrożonych wiśni
2 budynie śmietankowe
2 galaretki wiśniowe
ok. 3 łyżki cukru
Masa kremowa:
0,5 litra kremówki
1 galaretka wiśniowa
Wierzch: ciastka petitki, biała czekolada
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie. Piec przez 20 minut w 170 s.
Wiśnie zagotować w 1/2 szklance wody. Gdy będą już ugotowane należy je zmiksować blenderem. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody. Do gotującej masy dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać cukier do smaku i odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wiśniową wylać na biszkopt.
Kremówkę ubić i dodać do niej letnią galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wylać na masę wiśniową na wierzchu wyłożyć petitki i polać je rozpuszczoną białą czekoladą
Co za przepyszne ciasto ,kusi ,kusi .Wygląda tak wspaniale że chciałoby się zajadać już od samego rana.
OdpowiedzUsuńBudyń z kremówką ,niebo dla podniebienia.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję i pysznie pozdrawiam.
UsuńBardzo smacznie wygląda, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńNiestety już się skończył ;-))) pozdrawiam.
UsuńWyglada jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńA to tylko domowe ciasto!!! pozdrawiam
UsuńW którym momencie dodać żelatynę?
OdpowiedzUsuńWitam, żelatyna w składzie produktów znalazła się przypadkowo (już ją usunęłam z przepisu0 tak więc nie dodajemy jej, galaretki i budynie wystarczająco zagęszcza masę. Smacznie pozdrawiam i dziękuję za pytanie.
Usuń