Dziewiąty luty to dzień pizzy, tak więc po serii postów z sałatkami proponuję pizzę - dla mnie to najlepsza pizza pod względem doboru składników.
Na dwie porcje
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- sos pomidorowy do pizzy
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 40 g anchois
- 10 -15 szt. oliwek zielonych lub czarnych
- 100 g sera rokpol lub inny niebieski pleśniowy
- garść rukoli
Wykonanie pizzy
- Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystości i gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę.
- Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki, posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż składniki, poza rukolą, ją kładziemy na upieczonej już pizzy.
- Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz