Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowa
1 wiaderko (1 kg) serka
5 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże opakowanie cukru waniliowego
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń w syropie
Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Ciasto schłodzić i przeciąć na pół.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop z puszki brzoskwiń można użyć zamiast części wody do galaretki, a brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do schłodzonej galaretki - pozostawić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody. Ser roztrzepać mikserem, dodać cukier i żelatynę. Połowę masy wyłożyć na połówkę biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem, na to tężejąca galaretka z brzoskwiniami i druga połowa masy serowej - gdyby zdążyła się ściąć to można na kilka sekund wstawić do mikrofalówki. Na wierzch ciasta można zetrzeć czekoladę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz