Będąc ostatnio na bazarku udało mi się zakupić temperówkę do warzyw, dzięki której można wyczarować takie oto kwiatki.
Strony
▼
wtorek, 29 października 2013
piątek, 25 października 2013
174. Baklawa
Kto by pomyślał, że jeszcze miesiąc temu nie widziałam co to jest i jak smakuje baklawa. Spróbowałam jej w Rumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze stron internetowych i dowiedziałam się, że ciasto filo, na bazie którego jest przygotowywane to ciastko można kupić w sklepie (jednak jest trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania. Także szczerzę przyznam, że przy drugim podejściu do tego ciasta, wybiorę się do Almy lub Piotra i Pawła (ponoć tam jest dostępne) i kupię gotowe ciasto filo a farsz i całą resztę przygotuję sama. Ciasto tradycyjnie powinno być posypane pistacjami, niestety nie udało mi się ich zdobyć.
Ciasto filo:
700 g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
mączka ziemniaczana do procesu wałkowania
1 kostka masła do smarowania ciasta
farsz:
300 g orzechów włoskich
200 g pistacji
100 g masła
wtorek, 22 października 2013
173. Kabaczki nadziewane
Sezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie.
1 szklanka ryżu
300 g mięsa mielonego
2 czerwone papryki
2 cebule
1 słoik przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek
ser do posypania
olej do smażenia
Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
sobota, 19 października 2013
172. Paluszki z kurczaka
Gdy się już wam znudzą tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, wypróbujcie paluszki.
2 piesi z kurczaka
1 jajko
ok 1 szklanki mielonych płatków kukurydzianych
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Piersi pokroić w długie słupki - paluszki. Posypać przyprawami i odstawić na ok. pół godziny. Następnie paluszki maczać w roztrzepanym jaju z odrobiną wody i panierować w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z obu stron. Podawać z frytkami i surówką.
piątek, 18 października 2013
171. Sałatka ziemniaczana
Prosta, tania, szybka i bardzo smaczna, taka jest właśnie sałatka ziemniaczana. Robię ją zawsze gdy zostaną mi ziemniaki od obiadu - w mojej kuchni nic się nie marnuję. A wiecie, że statystyczny Polak miesięcznie marnuje żywność wartości 50 zł. To straszne dane w obliczu głodujących.
Na dwie porcje
5 ugotowanych ziemniaków
3 ogórki kiszone
1 cebula
koperek
1 kopiasta łyżka majonezu
1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki i ogórki kroimy w większe kawałki. Cebulę w kostkę. Majonez i jogurt mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem.
czwartek, 17 października 2013
170. Banan zapiekany z mleczkiem waniliowym
Banany uwielbiam w każdej postaci, a z waniliową nutą smakują obłędnie.
Na jedną porcję:
1 banan
1/2 tubki zagęszczonego mleczka waniliowego SM Gostyń
kolorowa posypka lub bakalie
Na jedną porcję:
1 banan
1/2 tubki zagęszczonego mleczka waniliowego SM Gostyń
kolorowa posypka lub bakalie
Bana w skórce rozcinamy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy go do miseczki. Skórek nie wyrzucamy. Banana gnieciemy widelcem na papkę i dodajemy mleczko, dokładnie mieszamy. Gotową masą wypełniamy skórki banana i zapiekamy w 160 stopniach przez ok 15 minut. Gotowe banany posypujemy kolorową posypką lub bakaliami lub też polewamy roztopioną czekoladą.
środa, 16 października 2013
169. Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego
Gdy nie mam pomysłu na wypiek, czasu ani wielkiej ochoty na przesiadywanie w kuchni, posiłkuję się ciastem francuskim.
Wycinam z niego kwadraciki i na wierzch nakładam łyżeczkę budyniu i łyżeczkę dżemu lub konfitury, piekę 15 minut a potem cieszę się ich smakiem.
wtorek, 15 października 2013
piątek, 11 października 2013
167. Ananasek pod pepitką
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa
1 słoik dżemu ananasowego
2 galaretki o smaku ananasowym
350 g kremówki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa
1 słoik dżemu ananasowego
2 galaretki o smaku ananasowym
350 g kremówki
środa, 2 października 2013
166. Wątróbka drobiowa z bakłażanem i nie tylko
Ostatnimi czasu bakłażan coraz częściej pojawia się w mojej kuchni. Tym razem wylądował obok wątróbki i było to lądowanie całkiem udane.
1 średni bakłażan
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 jabłko
kilka suszonych śliwek
wątróbka drobiowa (trudno mi powiedzieć ile wagowo)
sól, pieprz,
olej do smażenia
Bakłażana, jabłko i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
Bakłażana lekko posolić i popieprzyć a następnie na małym ogniu podsmażyć do miękkości. Osobno usmażyć paprykę i cebulę na samym końcu dodać jabłka i śliwki. Wątróbkę pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć, gdy będzie już prawie miękka dodać wszystkie pozostałe składniki.