Pyszne ciasteczkowe kule, mega chrupiące z truskawkowym sercem. Kule są równiutkie i okrąglutkie, a to za sprawą kieliszka do jajek!!! Tak, tak.... kieliszek do jajek jest idealny do formowania tychże ciastek. Gorąco polecam Wam ten przepis.
Na 18 sztuk
Ciasto:
200 g mąki
100 g kaszki manny
50 g mąki kukurydzianej
150 g masła
60 g cukru pudru
3 łyżki oleju
szczypta soli
masa
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kaszki manny
1/3 szklanki cukru
1/2 słoiczka dżemu truskawkowego Łowicz
Cukier puder do posypania.
Z podanych składników wyrobić ciasto, masło powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki.
Mleko zagotować z cukrem i dodać kaszkę mannę gotować do czasu zgęstnienia masy, zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać masą truskawkową i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć masę i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.
Ale pomysłowe! Kusi mnie to truskawkowe wnętrze :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzięki. Zapraszam do wypróbowania.
UsuńKuszące i bardzo pomysłowe ciacha ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smacznie pozdrawiam.
Usuń