Jajka marynowane w buraczkach raczej zna większość z nas, jednak aby osiagnąć piękny żółty kolor jajka, marynujemy w kurkumie. Wprawdzie nie przepadam za octowym posmakiem jajek, ale kolor wychodzi piękny, bo jaskrawo żółty. Zastanawiam się czy dodanie octu jest konieczne i jeżeli by tak namoczyć jajka w samej wodzie z kurkumą, czy kolor chwyci równie mocno?. Myślę, że następnym razem spróbuję bez octu.
Na zamarynowanie 3 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupki:
1/2 szklanki octu
1 1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki kurkumy
Wszyskto razem zagotować, wystudzić i zalać jajka na kilka godzin, chociaż kolor chwyta już po 1 godzine i można wyjąć wcześniej jeżeli nie chcemy aby były "octowe".
Śliczne żółciutkie :)
OdpowiedzUsuńW buraczkach robiłam, ale w kurkumie nie, świetnie wyglądają,
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńale one sa w skorupkach tak ? zapraszam do mnie na zjemto.pl ;]
OdpowiedzUsuńnie, jajka są obrane. dziękuję za zaproszenie
UsuńŚwietne te kolorki. Jeszcze zielonego brakuje 😊
OdpowiedzUsuńGreat recipe!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńThank you very much for the great article
Admiral London,