Mało kto wie, że niektóre z naszych kwiatów, są nie tylko ozdobą rabat i ogrodów ale i smacznym dodatkiem do sałatek i nie tylko. Wiosenne bratki to piękne i smaczne kwiatki.
szpinak w liściach (młode liście): 1 pęczekchleb pszenny kilka kromek
kwiaty bratka ok. 10 sztuk
sałata liście 1/3 główki
pomidor: 2 sztuki
ogórek świeży: 1 sztuka
zioła do sałatek: 1 opakowanie
masło: 2 łyżki
oliwa z oliwek: 4 łyżki
Sałatę i szpinak dokładnie umyć i zostawić do odcieknięcia wody na sicie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę.
Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę, masło rozpuścić na patelni, wrzucić pszenną kostkę, posypać ziołami do sałatek i przyrumienić na złoty kolor.
Lście szpinaku dodać w całości, sałatę porwać na strzępy, dodać pomidory, ogórek, grzanki, i polać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do sałatek. Na samym końcu na wierzchu sałatki ułożyć umyte kwiaty bratka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz