czwartek, 4 czerwca 2015

Mini serniczek z miętą amerykańską i kwiatem z czarnego bzu pod czekoladową kołderką

Niestety nie mam "ręki" do tradycyjnego ciasta sernikowego - sernikowe zakalce to moja, niestety tradycja. Pozostają mi zatem wariacje na temat sernika na zimno i oto jedna z nich. Sernik z miętą amerykańską i kwiatami bzu nabiera oryginalnego, niespotykanego klimatu, który zamknięty jest w chrupiących ciasteczkach, a na wierzchu, gruba kołderka z gorzkiej czekolady, która doskonale łagodzi słodycz masy sernikowej.  
 
 

Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy:
 
400 g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
6 dużych liści mięty amerykańskiej
2 kwiatostany czarnego bzu
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Goplana
3 łyżki mleka
8 ciastek typu herbatniki
Potrzebujemy również obręcz do przygotowania deseru, wystarczy pasek zwykłego kartonu, złożony i sklejony w kwadrat, o wymiarach odpowiadającym wymiarom ciastek. Obręczy przytrzyma ciastka w ryzach, dopóki masa się nie stężeje.
 
 
Kwiaty bzu myjemy pod bieżącą wodą i obrywamy z łodyg, następnie suszymy na sicie. Liście mięt również myjemy i kroimy w drobną kostkę, tak aby wypuściła swoje aromaty.
 
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklance wrzątku.
Serek miksujemy z cukrem pudrem dodajemy żelatynę, kwiaty i miętę.
 
Deser przygotowujemy na talerzykach, na których będą podane gościom. Na środku talerza nakładamy kopiastą łyżkę masy, układamy obręcz z tektury a do środka wkładamy ciastka, taką "konstrukcję" wypełniamy masą do około 4/5 wysokości.
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, następnie wylewamy na wierzch masy serowej. Czekolada nie może być zbyt lejąca. Deser dekorujemy listkami mięty i kwiatami bzu. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
 
 
 
 
Z czekoladową nutą

2 komentarze :

  1. Łał, intrygujące połączenie smaków :) No i wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu!!!

      Usuń