Receptura na te przepyszne rogaliki to moja górska, wakacyjna zdobycz. Otóż poszłam po miód do sąsiadów, a tam przemiła, starsza pani poczęstowała mnie rogalikami, kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana.
Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy:
ciasto:
330 g mąki pszennej
250 g margaryny
3 łyżki gęstej śmietany 18%
nadzienie:
1 szklanka mleka
4 łyżki kaszki manny
1/2 szklanki cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
olejek migdałowy
cukier puder do posypania
Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy i olejek migdałowy do smaku, ale raczej nie żałujmy ilości kropelek, smak powinien być intensywny.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na okrągło na około 2 mm grubości. Ciasto najpierw dzielimy na 4 trójkąty i każdy z trójkątów na następne 4 trójkąty. Z jednego koła powinno wyjść 16 rogalików. Rogaliki nadziewamy i zwijamy w ruloniki. Rogaliki nie urosną więc można je układać ciasno, wszystkie powinny zmieścić się na jednej blasze, takiej z wyposażenia piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut na lekko złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz