Pasztet ten z całą pewnością będzie rarytasem dla wegetarian. Ja jako mięsożerca wole mięsne pasztety, choć i ten jest godny polecenia i wypróbowania.
1 puszka soczewicy gotowanej
garść suszonych podgrzybków
1 cebula
100 g masła
sól, pieprz, maggi
galaretka (opcjonalnie)
100 ml wrzącej wody
1 łyżka sosu sojowego
poł łyżeczki żelatyny
Grzyby moczyć w wodzie przynajmniej przez godzinę, następnie ugotować w osolonej wodzie przez 30 minut. Odcedzić.
Na maśle usmażyć na złoty kolor poszatkowaną cebulę.
Grzyby wraz z soczewicą zblendować na gładką masę, dodać cebulę, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Na pasztet można wylać galaretkę, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na równą powierzchnie pasztetu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz