środa, 15 listopada 2017

Migdałowe kule z kieliszka do jajek

Niezwykle chrupiące ciastko, które po upieczeniu zachowuje swoją formę. Moje zrobiłam wspomagając się kieliszkiem do jajek, w czasie pieczenia nie rozlały się i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha!





Na 18 sztuk

Ciasto:
200 g mąki
100 g kaszki manny
50 g mąki kukurydzianej
150 g masła
60 g cukru pudru
3 łyżki oleju
szczypta soli

 
100 g migdałów
150 ml kremu Mont Blanc (można zastąpić budyniem waniliowym)
2 łyżeczki cukru pudru
olejek migdałowy
½ łyżeczki cynamonu

Cukier puder do posypania.
 
Z podanych składników wyrobić ciasto, masło powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki.
Migdały zmielić na drobno.
Krem Mont Blanc zagotować wraz z cukrem dodać migdały, cynamon i kilka kropli olejku. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu 3 minuty. Następnie schłodzić.
Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać farszem migdałowym i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego boki opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem włożyć farsz i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze :