Czekoladowe, kruche ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich ze środkiem z masy kajmakowej... chyba nie muszę Was specjalnie przekonywać, że to słodka uczta dla podniebienia.
Na ok. 25 ciasteczek:
Ciasto:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania
1 białko
½ puszki masy kajmakowej
Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe
od orzecha włoskiego, obtaczamy w ubitym białku, a następnie w orzechach, lekko spłaszczamy
i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Na upieczone ciastka nakładamy po łyżeczce podgrzanej masy
kajmakowej.
jakie piękne :) i do tego pyszne :)
OdpowiedzUsuńMmm, aż ślinka cieknie)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam
Usuń