środa, 13 września 2017

Oscypek z bakłażanem

Troszkę znudził mi się już oscypek podawany z żurawiną. Jest pyszny, no ale ile można! Dlatego proponuję podać go z bakłażanem. Rewelacja!

 
1 bakłażan
kilka grubych plasterków oscypka
sól, pieprz, czubryca lub inna mieszanka ziół
 
Bakłażana pokroić w jednocentymetrowe  plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Następnie papierowym ręcznikiem zebrać wodę, która zbierze się na bakłażanach, popieprzyć i wstawić do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w 170 stopniach. Pod koniec pieczenia na każdym bakłażanie ułożyć plaster oscypka i posypać czubrycą. Pozostawić w piekarniku do czasu roztopienia sera, czyli około 5 minut.

2 komentarze :

  1. Uwielbiam ten ser, na pewno wypróbuję to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, mega smaczny oscypek - dawno żadnych nie jadłam - od dwóch lat w sumie :P

    OdpowiedzUsuń