Jeżeli już znudziły ci się kotlety mielone to wrzuć je do sosu cebulowo - serowego. Danie absolutnie pyszne, idealne na obiad. Podane z puree ziemniaczanym .... mmm
Dla 2 osób
200 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
1 kostka rosołowa
1 serek topiony
2 średnie cebule
1 jajko
1/2 czerstwej bułki
1 łyżka masła
natka pietruszki
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Bułkę namoczyć w mleku następnie odsączyć, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, solą i pieprzem (soli bardzo mało, ponieważ kostka rosołowa i serek mają w sobie sól). Długo wyrabiać aż masa się zwiąże, następnie uformować małe pulpeciki.
W garnuszku ugotować dwie szklanki wody wraz z kostką rosołową dodać do nich pulpeciki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle, na małym ogniu około 15 minut. Nie powinna zbrązowieć bo będzie gorzka.
Z garnuszka wyjąć pulpeciki, dodać serek, usmażoną cebule i poszatkowaną natkę, gotować do czasu rozpuszczenia serka, następnie dodać mąkę rozbełtaną w małej ilości wody. Zagotować i dodać klopsiki.
o yumi! serowo-cebuowy! to musi być interesujące :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne klopsiki! I ten wspaniały sosik, mega!
OdpowiedzUsuń