poniedziałek, 8 lutego 2016

Gulasz wołowy z warzywami

Moim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska (przepis tutaj) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę.



Dla dwóch osób:
0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
1 średni por
1 duża cebula
1 szklanka bulionu wołowego
1 szklanka passaty pomidorowej
liść laurowy, ziele angielskie,
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz.
Pora pokroić w pół plasterki a  cebulę w piórka podsmażyć na oleju i wrzucić do garnka.
Mięso pokrojone w kostkę również podsmażyć i wrzucić do garnka.
Wszystko zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie (ok. 4 ziaren) i gotować na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodać passate pomidorową i gotować do miękkości mięsa.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz