wtorek, 19 stycznia 2016

Ciasto porzeczkowy sad

Jeżeli lubicie intensywny smak czarnej porzeczki, to właśnie to ciasto,  będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha. 
 
 

 
 
 
biszkopt
3 jajka
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 drobnego cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
1 szklanka soku porzeczkowego do zwilżenia biszkoptu  
 
galaretka
3 galaretki porzeczkowe
ok. 2 szklanek dżemu porzeczkowego
 
masa kremowa
0,5 l. kremówki
5 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
 
Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, a następnie żółtka. Odstawić mikser i dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
 
Galaretkę rozpuścić w  4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia.
 
Biszkopt zwilżyć  i wylać tężejącą galaretkę.
 
Zelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku.
Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko stężeje i trudno będzie ją rozsmarować. Tak więc wlać żelatynę, szybko ubić i rozprowadzić na cieście. posypać startą czekoladą.

1 komentarz :