niedziela, 10 stycznia 2016

Ciastka rozetki

Przypomniałam sobie, że na samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na  przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam.

 

Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru
mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany
olej do smażenia na głęboko
 
Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż 4 cm na dnie. Rozetki włożyć do oleju aby się mocno rozgrzały, następnie rozgrzane foremki zanurzamy w cieście do około 3/4 wysokości i wkładamy do oleju. Ciasto powinno się odkleić od foremki i upiec na blado złoty kolor w przeciągu 30 sekund. Choć ten czas zależy od stopnia rozgrzania oleju. Pamiętajcie aby rozetki zawsze były gorące przed zanurzeniem w cieście. Gotowe ciastka układać na papierowym ręczniku aby odsączyć tłuszcz, a następnie mocno posypać cukrem pudrem.
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz