Przypomniałam sobie, że na samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie ciastek i ich walory smakowe zasługują na przywrócenie do łask. Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam.
Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru
mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany
olej do smażenia na głęboko
Podane składniki zmiksować najlepiej mikserem. Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż 4 cm na dnie. Rozetki włożyć do oleju aby się mocno rozgrzały, następnie rozgrzane foremki zanurzamy w cieście do około 3/4 wysokości i wkładamy do oleju. Ciasto powinno się odkleić od foremki i upiec na blado złoty kolor w przeciągu 30 sekund. Choć ten czas zależy od stopnia rozgrzania oleju. Pamiętajcie aby rozetki zawsze były gorące przed zanurzeniem w cieście. Gotowe ciastka układać na papierowym ręczniku aby odsączyć tłuszcz, a następnie mocno posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz