Pyszny i syty gulasz, podany z kaszą ... niebo w gębie!
Na 4 porcje
0,5 kg żołądków z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
kawałek pora
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz
1 łyżka chrzanu
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
Żołądki umyć i oczyścić, następnie ugotować w litrze wody do miękkości z solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać warzywa.
Wszystkie składniki wywaru wyjąć i pokroić. Po ugotowaniu żołądków łatwiej będzie można zauważyć w żołądkach taką żółtawą chrząstkę, należy ją wyciąć, gdyż jest bardzo twarda i nie nadaje się do spożycia. Pokrojone warzywa i żołądki wrzucić do wywaru, dodać chrzan, zagotować, zagęścić zawiesiną mąki z wodą, na samym końcu dodać śmietanę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz