niedziela, 26 kwietnia 2015

Klopsiki w sosie pomidorowo - ziołowym

Kotlety mielone to dość tradycyjna, znana i raczej lubiana potrawa. Jednak jak już nam się troszeczkę znudzi to z ręką na sercu proponuję wrzucić je do sosu pomidorowo - ziołowego. Podane np. na obiad z ryżem smakują wybornie.
 


Klopsiki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz, majeranek
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Sos pomidorowo - ziołowy
3/4 szklanki dobrego sosu pomidorowego (nie kwaśnego)
1 szklanka bulionu wołowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, cząber, oregano
olej do smażenia

Bułkę namoczyć w mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać do mięsa z jajkiem i przyprawami. Mięso energicznie wyrabiać ręką, tak aby je napowietrzyć. Następnie wyrobić klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.  

Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać bulion, sos pomidorowy oraz przyprawy, zgotować, dodać klopsiki i dusić przez około 15 minut.
Podawać z ryżem

4 komentarze :

  1. Wyglądają tak smakowicie, że aż naszła mnie na takie ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli coś nie schrzanię to powinno wyjść super obiadowe danie ,jutro robię!!!! pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń