wtorek, 28 kwietnia 2015

Gulasz z kaszy i boczniaków

Na temat dobrodziejstw kaszy rozpisywać się nie będę - wszyscy wiemy, że jest mega zdrowa. Nie wszyscy jednak ją lubią, dla tych jeszcze nie przekonanych proponuję poniższą potrawę. Jestem pewna, że dzięki niej polubią kaszę. Absolutna pycha.






Porcja dla 2 osób:
300 g boczniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki słodkiej śmietany
1 łyża mąki pszennej
natka pietruszki
oliwa z oliwek
oregano, bazylia, sól, pieprz
1 woreczek kaszy pęczaku lub innej



Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Boczniaka umyć i pokroić w kostkę lub w paski, cebulę poszatkować.
Na rozgrzanej oliwie na wolnym ogniu zeszklić cebulkę, następnie dodać boczniaki, przyprawy i dusić do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietankę, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodać kaszę i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Można zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej wody.

2 komentarze :