Pyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu.
Krem
400 g orzechów włoskich
300 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
ok. 300 ml mleka
spirytus
Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus.
Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem powoli dodając masę orzechową oraz spirytus (ilość wg. upodobania).
Na połówkę biszkoptu nałożyć połowę kremu, rozsmarować równo, przykryć drugą połówką i rozsmarować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć wiśnie ze spirytusu i pospać gorzkim kakao.
Cudowny wypiek!. Krem orzechowy z czekoladą i wiśniami - nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie pozdrawiam
Usuń