wtorek, 30 grudnia 2014

Piernik przekładany

Nie byłam fanką ciast piernikowych dopóki nie otrzymałam przepisu na to ciasto piernikowe, które po kilku dniach od upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową.
 
 
 


Ciasto piernikowe
4 jajka
2 1/2 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
 
Słoik powideł
 
Polewa czekoladowa
 
orzechy do posypania
 
Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem.
Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, powidła 4 łyżki, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć.

Ciasto najlepsze jest po 5 dniach, wtedy to należy je przeciąć na pół, przełożyć powidłami, polać polewą i posypać orzechami.

 
 
 
 
 

Ciasta czy ciasteczka?

5 komentarzy :

  1. Zjadłabym kawałek takiego ciasta, wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, akurat do popołudniowej kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, ale najgorsze to czekanie aż zmięknie, jedyna wada pierników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a do ciasta dodaje sie powidła?

    OdpowiedzUsuń