Nie byłam fanką ciast piernikowych dopóki nie otrzymałam przepisu na to ciasto piernikowe, które po kilku dniach od upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową.
Ciasto piernikowe
4 jajka
2 1/2 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
Słoik powideł
Polewa czekoladowa
orzechy do posypania
Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem.
Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, powidła 4 łyżki, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć.
Ciasto najlepsze jest po 5 dniach, wtedy to należy je przeciąć na pół, przełożyć powidłami, polać polewą i posypać orzechami.
Zjadłabym kawałek takiego ciasta, wygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, akurat do popołudniowej kawy! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale najgorsze to czekanie aż zmięknie, jedyna wada pierników :)
OdpowiedzUsuńa do ciasta dodaje sie powidła?
OdpowiedzUsuńtak, 4 łyzki
Usuń