Gdy jabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.
Ciasto czekoladowe
4 jajka1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
80 g margaryna Palma spółki Bielmar
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,3 kg jabłek
1 litr soku jabłkowego z kartonika
6 łyżeczek żelatyny
Masa kremowa:
500 g kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
cynamon do posypania
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości w rondelku.
Sok z jabłek gotujemy, dodajemy żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do soku można dodać cukier, jeżeli jabłka były mało słodkie.
Ciasto należy przepołowić na pół i wylać na jedną połówkę tężejącą galaretkę z jabłkami, przykryć drugą połówką ciasta.
Żelatynę z masy kremowej rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Masę szybko wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Na samym końcu posypujemy cynamonem.
wygląda niezwykle zachęcająco!
OdpowiedzUsuńpiękne ciacho i jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńA jak te fale zrobić ? :)
OdpowiedzUsuńFale robi się specjalną łopatką wyżłobioną w takie fale.
UsuńCzy pieczesz w termoobiegu czy zwyczajnie?
OdpowiedzUsuńPiekę bez termoobiegu, gdyż wydaję mi się, ze na termoobiegu ciasta są zbyt wysuszone. Smacznie pozdrawiam.
Usuń