Gdy pozostało mi trochę niezagospodarowanej dyni Hokaido postanowiłam ją spożytkować. Żal byłoby, aby tak pyszna dynia miała się zmarnować. No i przygotowałam pastę do smarowania pieczywa. Jeszcze ciepła pasta na chrupiącej grzance była obłędnie pyszna, naprawdę nie spodziewałam się, że wyjdzie taka dobra.
0,4 kg dyni Hokaido
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
sól, pieprz
Dynie pokroić na cząstki (nie trzeba obierać ze skórki) i upiec w piekarniku do miękkości. Cebule poszatkować i podsmażyć na maśle wraz z czosnkiem (czosnek dodać pod koniec smażenia).
Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę, dodać podsmażoną cebulę, pastę curry, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pastę można podawać na ciepło jak i na zimno.
Mniam, mniam alez to wyglada smakowicie, moge sobie jedynie wyobrazic wiec jak smakuje! Teraz nie mam zbyt czasu na takie produkcje, ale po Swietach na pewno przyloze sie sprobuje tej pasty mam nadzieje ze smakuje rownie dobrze jak wyglada!
OdpowiedzUsuńZaręczam że smakuję nawet lepiej niż wygląda. Pochłaniałam ją łyżkami. mniam mniam
Usuń