niedziela, 14 grudnia 2014

Gulasz z dynią i ziemniakami

Do przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie Ania Starmach. Jednak w jej przepisie, dynię, ziemniaki i wołowinę wkłada się do garnka jednocześnie. Ja nie chcąc rozgotowania warzyw na papkę włożyłam ja na pół godziny przed końcem duszenia wołowiny. Słodka dynia i kmin nadaje potrawie smakowitego charakteru. Pycha.
 
 

Na dwie porcje:
0,5 kg wołowiny na gulasz
1 cebula
300 g dyni hokaido
3 ziemniaki
200 ml wina wytrawnego
300 ml bulionu
5 ząbków czosnku
oliwa do smażenia
1 łyżeczka kminu
ostra papryka
pieprz
sól
 
Wołowinę pokroić w kostkę 2 cm, tak samo dynie i ziemniaki.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek, kmin i paprykę  a po chwili mięso. Smażyć około 15 minut a następnie wlać wino, smażyć około 5 minut i dodać bulion. Wołowinę dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny, po tym czasie dodać ziemniaki i dynię, posolić i popieprzyć, dusić około 30 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz