Zalegające w lodówce od kilku dni pieczarki, aż się prosiły aby w końcu coś z nimi zrobić, coś nie znaczy byle co. Spojrzałam na kabaczka i przypomniałam sobie jego wspaniały grillowy smak, postanowiła przygotować szaszłyki z kabaczka i pieczarek, z niewielkim dodatkiem cebuli. Połączenie składników okazało się trafne, chociaż bałam się, że zanim pieczarki się ugrilują, to kabaczek się rozmięknie i rozpadnie, ale nic takiego się nie stało. Szaszłyki były przepyszne.
Na 5 szaszłyków:
0,5 kg pieczarek
1 młody kabaczek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
przyprawa do grilla
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
Pieczarki w zależności od ich wielkości pokroić w plasterki lub cząstki, ale nie grubsze niż 2 cm. Następnie posolić je, popieprzyć i odstawić.
Zmiażdżyć czosnek i dodać go do oliwy wraz z przyprawą do grilla.
Kabaczka pokroić w cząstki nie grubsze niż 2 cm, posolić obficie i odstawić na pół godziny, następnie usunąć wytworzoną wodę, można osuszyć papierowym ręcznikiem. Osuszone cząstki kabaczka wymieszać w przygotowanej oliwie i marynować przez ok. 20-30 minut.
Cebulę pokroić w płatki.
Gotowe produkty nakładać na patki naprzemiennie i grillować na niezbyt dużym ogniu ze wszystkich stron. Najlepiej sprawdza się tu grill elektryczny.
Świetny wpis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję. Ale u Ciebie truskawkowo i zdrowo... super. Pozdrawiam!
Usuń