niedziela, 24 sierpnia 2014

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu, w dzisiejszych czasach jest to bardzo ważne, gdyż większość z nas ma silnie zakwaszone organizmy, neutralizuje też nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. O dobrodziejstwach tejże kaszy można jeszcze wiele wyczytać, tak więc do dzieła.
 
 
 


Składniki na jedną porcję:
 
1 młody bakłażan
1/4 szklanki kaszy jaglanej
3 pieczarki
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
mały kawałek cukinii
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprzy, oregano, bazylia
olej do smażenia
 
Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1  cm margines posolić i odstawić na pół godziny.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
 
Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą wodę.
 
Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości składników. Następnie ostawić patelnie na bok i wbić jajko, dodać kaszę, dokładnie wymieszać, ale nie smażyć.
 
Łupiny bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjąć, napełnić farszem i piec jeszcze przez 15 minut.
 

7 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Kasza jaglana jest bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem zakochana w bakłażanie jak i kaszy jaglanej.

      Usuń
  2. zapisuję do zrobienia jak najszybciej! :) po wakacjach w Turcji jestem zakochana w pieczonych bakłażanach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjeść bakłażana w Turcji...... bezcenne ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, Anta, Anta :) pewnie smaki tak samo udane jak Twoje foty:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak bakłażan smakował jeszcze lepiej niż wyglądał !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie przepadam za kaszą jaglaną, ale może z bakłażanem, którego uwielbiam, dobrze się komponuje? Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń