Tej wiosny odkryłam jak pyszne są młode strączki groszku cukrowego, takie których groszki są jeszcze bardzo malutkie. Strączki są słodkie, chrupiące i jędrne a sałatka z nich z odpowiednim dresingiem to czysta wiosenna poezja.
serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
Na jedną porcje:
ok. 100 g młodych strączków groszku cukrowego
1 mała kalarepa
1 saszetka „Kujawski ze smakiem” BAZYLIA
natka pietruszki
sól
Końcówki strączków obciąć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować dokładnie 2 minuty. Strączki powinny być jędrne i nie rozgotowane, tylko lekko sparzone. Następnie strączki przekroić na połówki, chociaż można też podać w całości.
Kalarepę obrać, przepołowić i ugotować w osolonej wodzie all dente. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę, dodać do strączków groszku, wraz z posiekaną natką pietruszki, polać "Kujawskim z smakiem", dokładnie wymieszać i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Ale pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w konkursie :)
pycha :) Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale i smakuje wspaniale
Usuń