piątek, 27 czerwca 2014

Jogurtowo - lodowy deser babuni

Deser zachacza o wspomnienia babcinego ogrodu kipiącego od owocowych, soczystych i słodkich  dobrodziejst, które smakowicie zaczarowane stawały się pysznym i orzeźwiającym deserem podczas upalnych dni wakacji. Zmiksowane owoce sezonowe wraz z jogurtem i lodami były nagrodą za dobre sprawowanie ;-) Ja mój deser przygotowałam troszkę inaczej, otóż nie mieszałam różnych owoców razem, tylko podzieliłam je na warstwy smakowe.




Na ok. 3 porcje:
Sezonowe owoce, ja miałam:
1 szklanka czarnej porzeczki
ok. 200 g truskawek
pęczek mięty
ok. 6 brzoskwiń
300 ml. jogurtu naturlanego
300 ml. lodów śmietankowych
cukier do smaku

Owoce umyć i dokładnie przebrać. Zmiksować osobno.
Jogurt wraz z lodami zmiksować na gładką masę i przelać na 4 części do mniejszych miseczek, do każdej dodac mus owocowy, doprawić cukrem do smaku.

Liście miety dodać do 4 ostatniej miseczki, zmiksować blenderem, dodać cukier wg. uznania.

Masę przekładać warstwami do wysokich szklanek lub słoiczków, podawać schłodzone. 












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz